torstai 1. kesäkuuta 2017

Helppo postaus: paskare

Sain palautetta blogistani, että se on hieman vaikeastiseurattava.

Nyt lomalla on aika kirjoittaa paskaa

Tässä hieman helpompi aihe paskareesta eli paskasta releestä joita ostin ebaystä. Eli moduli jota pitäisi voida ohjata raspberryllä, arduinolla yms...

Tälläinen paskare

Eli kortti johon saa pinniin +5v käyttösähkön, maan ja signaalin jolla ohjata kärkeä. Pikaisesti katsoen siinä on pari lediä, transistori ja wheeling diode suojaamaan releen käämin induktanssin aiheuttamilta piikeiltä
https://en.wikipedia.org/wiki/Flyback_diode

Hinta oli edullinen joten tuli tilattua 4kpl.  Mukanahan tulee kivasti oheiskomponentit ja kaikki on kompaktisti levyllä, eikä maksa muutamaa senttiä enempää mitä paljaat releet. Ideana oli että näillä olisi hoitanut hi-side kytkemiset esim pumppuun. Itseasiassa näiden paskuus johti hi-hi kortin suunitteluun.

Sanotaan nyt ensin että rele on yksi pahimmista inhokkikomponenteistani.  Sähkömekaaninen, liikkuva ja kuluva osa. Jos releen kontaktit eivät ole priimaa tai materiaali on väärää se joko hapettuu, vaurioituu mekaanisesta liikkeestä tai kipinöinnistä yms.. Eli väärin menee.

Lisäksi rele tuottaa häiriötä, sekä säteileviä että virtapiikkejä. Rele myös haaskaa energiaa lämmöksi kun sitä käyttää. Releen ajamiseen tarvitaan lisäksi monia oheiskomponentteja. Rele oli ehkä "hyvä"  paskana wanhoina aikoina jolloin relettä ohjasi esim kytkin tai toiset releet.

Unohtamatta tietenkään sitä että iskut ja tärähdykset saattavat vaihtaa tahtomatta releen tilaa.

Eli pysykää hyvät lukijat kaukana wanhojen pierujen suosimista mekaanisista releistä. Mutta protoillessa menee.

Kauan sitten kun sain nämä, aloin tietenkin ensin testaamaan +5v powerilla ja hyppylangoilla, miten rele pelaa... Ilmeni seuraavia asioita

  • Rele ei jaksa vetää +3.3v powerilla, tarvii+5v
  • Rele vetää kun inputin vetää GND:hen
  • Inputti killuu +5v:ssä kun on sähköt, Täten vaarallinen 3.3v logiikalle kuten raspberrylle
Juuh elikkäs... Lisää tutkimalla hoksasin

  • Kappas, rele kestää 250VAC.... mutta kääntöpuolella on jätetty eristeväli turhan pieneksi
  • Tässä taitaa olla PNP transistori, koska kun vetää tonttiin niin rele raksahtaa 
  • +3.3v inputtiin, niin ledi hehkuu ja joskus rele ei palaudu "irti" asemaan. Eli +3.3v ohjaus ei toimi


Kortin kytkis päältä, johtimet korostettuna

Kaksipuoleisen kortin vedot alapuolelta. huomaa liian pieni gäppi
Jotta postausta olisi helpompi seurata, piirsin vitutuksissani jopa kytkiksen tästä kiinalaisten aivopierusta... Vai olisikohan jonkin "startup-hipster jenkin" piirtämä ja kiinalaisten kopioima.



Ei voi helvetti ymmärtää mitä kytkiksen tekijän päässä on liikkunut. OKEI... tää periaatteessa toimii joo jos tuota relettä ajaa +5v signaalilla, vaikkapa arduiinosta.

Eikö ois maistunut laittaa +5v releen käämin toiseen päähän ja pistää trankku NPN vetää maahan. HÄH?? Samalla ois laittanu ledin ja sarjavastuksen käämin kanssa rinnan niin ois saanu sen ledinki toimimaan.


Käytin tätä siis pumpun kanssa.. sellaisella pienellä modiksella että käytin levylle piuhan päähän kötösteltyä NPN trankkua kiskomaan inputtia GND:hen.  Valitettavasti eilenillalla johtoja laitettaessa kävi niin että NPN trankku on menny jostain syystä naulaksi...  (syyllinen löytyi... kantavastus piilotteli suojasukassa johdossa.. ja menin sitten käräyttää trankun...)

Onneksi raspberryn kanssa puljatessa tarkistan kykennännät aina sähköjen kanssa yleismittarilla.

Piti testailla softapwm ratkaisua pumpulle...mutta tuli tälläinen aasinsilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti